Dosyalar
Hz. Peygamber ve Çocuk
 

Hz. Peygamber’in Medeniyet Projesi

22 Ağustos 2014 Cuma Sonpeygamber.info / Kitaplık


Akyüz, zirvesinde “Allah’a saygı” başlığının yer aldığı bir değerler atlası seriyor önümüze. Bu atlas, içerisinde “Peygamberlere saygı”, “Âlime saygı”, “Kendine saygı”, “Düşmana saygı” gibi 40 farklı başlıkla birlikte kitabın içeriğini oluşturuyor. Hemen her başlığın altına konuyla ilgili bir ayet, şiir ya da aforizma ekleyen yazar, kendi tecrübelerinden hareketle yaptığı açıklamaların ardından Hz. Peygamber’in o konudaki davranışlarından örnekler vererek okurları “Saygı medeniyetine” davet ediyor.

20. ve 21. yüzyıl üzerine yapılan tartışmaların büyük kısmı “modernlik” ve “birey” kavramlarının etrafında şekillendi. Günden güne makineleşen, dolayısıyla insan faktörünü devreden çıkarmaya çalışan kapitalist düzenin “hep daha fazlasını” istemesi, bireyin sosyal çevresinden soyutlanmasının önünü açtı. Bu da birçok sorunu beraberinde getirdi haliyle. Kendini asırlar boyunca ait olduğu sosyal çevreyle birlikte ifade eden insan, modern dünyanın barındırdığı birey merkezli düzeni içselleştiremedi. Sosyal ilişkiler ağının zayıflaması, bu ağın bir numaralı düzenleyicisi konumundaki din faktörünü de büyük ölçüde devreden çıkarmaya başladı.

Prof. Dr. Ali Akyüz, “Hz. Peygamber’in Medeniyet Projesi – Saygı Medeniyeti” adlı kitabıyla önce çağımızın bu önemli sorununa işaret ediyor, ardından da Rasûlullah (sav)’ın hayatını temel alarak alternatif bir medeniyet projesi sunuyor bizlere. Kitabının önsözünde modern dünyanın içine düştüğü ahlaki sorunları somut örneklerle açıklayan Akyüz, daha sonra kendisine ve okurlara şu soruyu soruyor:

“Hep düşündüğüm ve sorduğum bir soru vardır. Hz. Peygamber ve onun öğretisi nasıl bir insanı önceliyor? Mutlu mu? Mutsuz mu? İyimser mi? Kötümser mi? […] Yılların bana kazandırdığı birikimden öğrendiğim kadarıyla, ‘kimseye eliyle ve diliyle zarar vermeyen erdemli bir insan’ yetiştirme azmiyle hayatını insanlığa adamış olan Hz. Peygamber’in kişisel tavrı ve mütebessim çehreye dair öğretileri, iyimserliği tercih ettiğini ve öncelediğini göstermektedir.”

Akyüz, bu soru ve cevabın ardından zirvesinde “Allah’a saygı” başlığının yer aldığı bir değerler atlası seriyor önümüze. Bu atlas, içerisinde “Peygamberlere saygı”, “Âlime saygı”, “Kendine saygı”, “Düşmana saygı” gibi 40 farklı başlıkla birlikte kitabın içeriğini oluşturuyor. Hemen her başlığın altına konuyla ilgili bir ayet, şiir ya da aforizma ekleyen yazar, kendi tecrübelerinden hareketle yaptığı açıklamaların ardından Hz. Peygamber’in o konudaki davranışlarından örnekler vererek okurları “Saygı medeniyetine” davet ediyor.

Yazarın ortaya koyduğu bu medeniyet tasvirinin en önemli basamaklarından birinde “Kendine saygı” bulunuyor. İnsanın ilahi emanetlerinden en önemlilerinden birinin kendisi olduğunu vurgulayan Prof. Akyüz, düşüncesini şu satırlarla aktarıyor:

“Belki günümüz dünyasından Müslümanın en çok hatırlaması gereken, en çok ihmal ettiği, onun kendine saygısıdır. Kendine saygısı olmayan Müslüman nasıl saygınlık kazanabilir ki… O, önce kendi fikir ve düşüncesinin adamı olmakla -hiçbir savunma refleksine itibar etmeden- nihayetsiz vakar duymalıdır. Herkesin istediği gibi olma ve kendini ifade etme hakkına sahip olduğu varsayılan ve herkesin bu rahatlıkla davrandığı bir dünyada, Müslümanın istediği gibi olmak yerine, başkalarını neden böyle olduğuna ikna etme mecburiyetindeymiş gibi bir davranışa iltifat etmesi onun kendine saygısızlığıdır.”

Özetle, parlak bir medeniyet kurmak için hiç kimsenin elinden ve dilinden zarar görmeyeceği bir insan tasavvuruna ihtiyaç duyduğumuzu söyleyen Prof. Akyüz, bunun yolunun da Hz. Peygamber’in yaşantısıyla ortaya koyduğu değerlere sıkıca sarılmaktan geçtiğini söylüyor.

 

 

Künye:

Kitabın Adı: Hz. Peygamber’in Medeniyet Projesi – Saygı Medeniyeti

Yazarı: Prof. Dr. Ali Akyüz

Yayınevi: Ensar Neşriyat

Yayın Yılı: 2008

Sayfa Sayısı: 237