Dosyalar
Hz. Peygamber ve Çocuk
 

Sinagog Bahçesinde Ezanlar, Dualar ve Aminler

26 Eylül 2009 Cumartesi Sonpeygamber.info / Güncel


Image8 Eylül Salı günü İstanbul Kuzguncuk semti eşine az rastlanır bir geleneksel organizasyona ev sahipliği yaptı. Beth Yaakov Sinagogu bahçesinde Kuzguncuk Musevi Cemaati Vakfı tarafından Ramazan ayı dolayısıyla bir iftar yemeği verildi. Biz de Sonpeygamber.info olarak oradaydık; sinagog bahçesindeki iftarda ezanlar, dualar, aminler ve kardeşlik mesajları vardı.

"Sadece Kapılarımızı Değil, Gönüllerimizi de Açtık"

Yunus ilahileri ve kasideler eşliğinde Müslüman konukların zarif bir misafirperverlik örneğiyle kapıda karşılandığı sinagoga henüz ilk adımlarımızı atmışken ev sahiplerinin şu sözleri oluşacak atmosferin habercisi niteliğindeydi: "Sizlere sadece kapılarımızı değil, gönüllerimizi de açtık."

Sinagog'da Mescid

Hurmalar ve iftariyeliklerle titiz bir şekilde hazırlanmış sofraların hemen yanı başında, sadece kapıların değil gönüllerin de açıldığının somut bir nişanesi olarak dikkati çeken bir başka nokta da konuklar için düzenlenmiş mescid alanıydı. Akşam ağırlanacak misafirlerin ibadetlerini rahatça eda edebilmeleri için avluda yer alan bir oda namaz kılınabilecek şekilde hazırlanmış, mescidde kullanılan hasırlar ise Kuzguncuk Camii'nden temin edilmişti.

"Biz Zaten Beraberdik"

Imageİftar yemeği öncesi sorularımızı yanıtlayan Kuzguncuk Musevi Cemaati Vakfı Başkanı Beto Adato, "Biz Ramazan Bayramı'nda, Hamursuz'da, Noel'de, Paskalya'da zaten hep bir aradaydık" diyerek yüzyıllardır süren bir arada yaşama tecrübesinin bugüne aktarılması ve aradaki bağların kuvvetlendirilmesi amacıyla bu iftarları düzenlediklerini belirterek şunları söyledi:

"17 yıl evvel bir restoranda iftar yemeği vererek başladık bu işe. Daha sonra bu organizasyona katılım artınca biz de misafirlerimizi sinagogumuzda ağırlamaya başladık. Bundan dolayı da her zaman olumlu tepkiler aldık. Birçok gazeteden, ajanstan çekim yapmak için başvurularda bulunuldu. Ama biz bunu bir reklam maksadıyla yapmadığımız için bazı reddedemeyeceğimiz kuruluşların dışında gazeteci almamayı uygun gördük. Biz insanlarımızla bir arada olmak için düzenliyoruz bu iftarı ve bundan büyük bir haz duyuyoruz. Allah nasip ederse bu güzellikleri yaşatmak en büyük dileğimiz. Çünkü bu birlikteliklerin neticesinde huzur ve barış ortamı sağlanacak."

Kuzguncuk Camii'nin 20 yıllık imamı Aydın Vatan da semtin önemli bir tarihsel tecrübeyi bugüne taşıdığını şu sözlerle ifade etti:

"Kuzguncuk, farklı inançlara mensup insanların birlikte yaşadığı bir yer. Geçmiş yıllarda burada 800-900 Musevi ailenin yaşadığı ifade ediliyor. Ayrıca Ermeni ve Rum vatandaşlarımız da burada yaşıyorlar. Yüzyıllardır burada, aralarında hiçbir kırıcı, incitici olay olmadan günümüze kadar yaşamışlar ve hala da böyle devam ediliyor. Aradaki bu sevgi ve muhabbet, Müslümanların kendilerinde olan hasletlerden kaynaklanmaktadır.  Bizim dinimiz, farklı inançlarda olan insanların da kendi dinlerini yaşaması adına her türlü hoşgörüyü göstermiştir. Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethinden sonra getirdiği din hürriyeti bunun en büyük delilidir. II. Mahmut'un da "ben tebaamda Müslümanı camide, Museviyi havrada, Hıristiyanı kilisede görmek isterim" şeklinde bir fermanı var. Kuzguncuk, bu anlayışı somut olarak gösteren önemli bir merkezdir. Burada camimizin hemen yanında Ermeni kilisesi, az ötede sinagog ve sokağın biraz yukarısında da Rum kilisesi var."

ImageSinagogda İftar Vakti

Saatler ilerledikçe yaşanan coşkunun arttığı bahçede konuklar oruçlarını Aydın Vatan'ın okuduğu ezan ile açtı. Ezanın hemen ardından kürsüye çıkan Vakıf Başkanı Beto Adato'nun  "Yüce Allah katında tuttuğumuz oruçlar kabul olsun" duası ise artık duygu birlikteliğini zirve noktalara taşıyordu.

İftardan sonra sırasıyla Türkiye Musevi Cemaati Başkan Yardımcısı Robert Abudara, Hahambaşılık Bet Din Üyesi Rav Yeuda Adoni, Üsküdar Müftü Yardımcısı İsmail Özelbay, Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, Üsküdar Kaymakamı İzzettin Küçük ve aynı zamanda bir Kuzguncuklu olan İstanbul Milletvekili Edibe Sözen birer konuşma yaptı.

Selihot ve Sahur Bu Sene Aynı Saatlerde

Türkiye Hahambaşılık Bet Din Üyesi Rav Yeuda Adoni konuşmasında, bu yıl Ramazan ayıyla kendileri için kutsal olan "selihot" günlerinin aynı döneme denk geldiğini belirtti. Bu ay süresince Musevilerin, Allah'tan özür dilemek için geceleri kalkıp dua ettiklerini ve bu anların da Müslümanların sahur yaptıkları vakitlere denk geldiğini ifade eden Rav Adoni, "İnanıyorum ki Allah, iki dinin mensuplarının dualarını bir arada kabul edecektir" diyerek sözlerini tamamladı.

Hoşgörü Değil, Tesamuh!

Edibe Sözen ise Kuzguncuk'a dair anılarına da yer verdiği konuşmasında ortak bir geçmişin, bu kardeşlik duygusunu yaşayan herkesin mayasını oluşturduğunu ifade etti. Sözen ayrıca "diyalog", "hoşgörü" veya "birlikte yaşama" kavramlarının da ötesinde "tesamuh" (gönülden birliktelik) kavramının Kuzguncuk'taki bu güzelliği anlatmada daha doğru olacağını sözlerine ekledi.

İftar yemeği yine Aydın Vatan'ın yaptığı şükür duası ile sona erdi.  Vatan'ın içten duaları esnasında farklı inançlardaki birçok kişi aynı temennilerle ellerini semaya kaldırıp aynı dualara "amin" dedi.

KUZGUNCUK: BİR HOŞGÖRÜ BELDESİ

Image

İmam Kilisede Rehberlik Yapınca

Kuzguncuk'taki bu atmosferin aslında semtin yerlileri için pek yabancı bir durum olmadığını da Aydın Vatan'dan öğreniyoruz. Semtte bulunan diğer din mensupları ile aralarındaki kimi hatıralarını paylaşan Vatan'ın anlattıklarını aşağıda okuyunca siz de şaşıracaksınız.

"Son zamanlarda Kuzguncuk'a yurtdışından da çeşitli misafirler geliyor. Bu sene de burada farklı inançlara mensup kişilerin bir arada yaşayışlarını incelemek üzere İsviçre'den bir grup Hıristiyan ilahiyatçı gelmişti. Bana kiliseyi nasıl gezebileceklerini sordular ve ben de onları alıp kilisenin kapısını çaldım. Görevli arkadaşımızın oğlu kapıya çıktı ve babasının dışarıda olduğunu söyledi. Bunun üzerine misafirleri içeriye alıp onlara kiliseyi ben gezdirdim!

Daha sonra Ermeni Kilisesi'ndeki görevli arkadaş Aram geldi ve ilahiyatçılar ona burada Müslümanlarla ilişkilerin nasıl olduğunu sordular. Aram'ın cevabı şuydu: ‘Daha ne olsun! Bakın işte caminin imamı size kiliseyi gezdiriyor.'

Havra'dan Sakal-ı Şerif Ziyareti

ImageHristiyan teologlara kilisede rehberlik yapan Aydın Vatan, Musevi temsilcilerin de önemli dinî günlerde Müslümanları yalnız bırakmadıklarını aktarıyor:

"Mesela Kadir gecelerinde havranın görevlisi gelip sakal-ı şerif ziyaretlerimizi takip eder, ilahilerimizi, kasidelerimizi dinler."

Papazdan İmama Ramazan Mesajı

"Ermeni kilisesinin papazı bu sene Ramazan başında "Ramazanınız hayırlı olsun" diye mesaj attı bana.  Birtakım önyargılardan artık kurtulmamız lazım. Bu insanlar, bizim bütün ananelerimizi, geleneklerimizi çok iyi biliyorlar. Mesela -toprağı bol olsun- bir Sami Bey vardı. Kızını Müslüman bir gençle evlendirmişti ve damadı vefat ettiğinde beni arayıp onun ruhuna bir ‘Yasin' okumamı talep etmişti.

İnançlara hürmet konusunda da oldukça itina gösterirlerdi. Ramazan'da bir şey yemek ihtiyacı hissettiklerinde pastanede tezgâhın arkasına geçip yerlerdi yahut Ramazan'da dışarıda sigara içmezlerdi.

Diğer yandan bu durumun tarihî bir kaynağı olduğunu da unutmamak lazım. Buradaki Ermeni kilisesinin arsası, Balyan ailesine Beylerbeyi Sarayı'nın yapılması esnasında kendi ibadetlerini yerine getirebilmeleri için bağışlanmıştır ve üzerine yapılan mabet de cami mimarisinden izler taşır. 1952'de bizim camimizin yapılması sırasında da yanımızdaki Ermeni kilisesi, bize maddi yardımda bulunmuştur."