Dosyalar
Hz. Peygamber ve Çocuk
 

Siyer Atölyesi 2012'nin Ardından

24 Nisan 2012 Salı Akademik / Siyer Atölyesi


Sonpeygamber.info Siyer Atölyesi projesinin 2012 ayağı, 21-22 Nisan tarihlerinde yapılan oturumlarla tamamlandı. Bu yıl “Türkiye’de Çocuklara Yönelik Siyer Çalışmaları” temasıyla düzenlenen çalışmada, alanında uzman birçok akademisyen, pedagog, yazar, çizer ve yayıncı bir araya geldi. Bereketli bir tartışma ortamına vesile olan Siyer Atölyesi 2012'nin bir oturumunda ise kürsüde çocuklar, dinleyici koltuğunda yetişkinler vardı. Çocuklar, zihinlerindeki Hz. Muhammed (sav)'i, büyüklerine anlattılar. "Türkiye'de Dinî Çocuk Yayıncılığı", "Çocukların Gözünden Hz. Peygamber", "Çocuklara Yönelik Siyer Çalışmalarının Problem Alanları", "Siyer Çocuklara Nasıl Anlatılıyor?" gibi konuların ele alındığı toplantılar boyunca öne çıkan tespit ve teklifler dolayısıyla memnuniyetlerini bildiren atölye katılımcılarından bazılarının görüşleri şöyle:

Dr. Melike Günyüz (Erdem Yayınları Genel Yayın Yönetmeni)Türkiye’de çocuklara yönelik dinî yayıncılık özellikle 1998’den sonra farklı bir şekle büründü. Bu süreçte öncelikle temel ve acil ihtiyaçlara cevap verecek çalışmalara ağırlık verildi. Fakat artık bu alanda daha nitelikli eserler vermek ve alanın teorik arka-planını konuşmak, ortaya konulan eserlerin nitelikleri üzerine karşılaştırmalı çalışmalar yapmak zamanı gelmişti. Siyer Atölyesi 2012 tam da buna uygun bir zamanda, denk bir konuyla gerçekleştirildi. Ben, atölye çalışmasının alana dair bir gelecek perspektifi çizdiğini düşünüyorum. Buradaki konuşmalar çok tatmin edici ve ufuk açıcıydı. Bu tespitlerin meyvelerini, önümüzdeki beş yılda bereketli biçimde toplayacağız. Ayrıca buradan çıkacak sonuçların sadece siyerle değil çocuk edebiyatıyla ilgili de önemli katkıları olacaktır.

Yrd. Doç. Dr. Ahmet Ekşi (Milli Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları Yazım Komisyonu Üyesi): Siyer Atölyesi, 2012 yılında seçtiği “Türkiye’de Çocuklara Yönelik Siyer Çalışmaları” teması itibariyle gündemde olan çok önemli olan bir konuya temas etti. Zira çocuklarımız gelecek yıldan itibaren 5. sınıftan 12. sınıfa kadar Siyer dersi okuyacaklar. Siyer Atölyesi 2012’nin sonuçları, ilk ve ortaöğretim kurumlarında okutulacak Siyer dersi müfredatlarının belirlenmesi aşamasında önemli veriler sunacaktır. Ben, bulunduğum konum dolayısıyla, burada ortaya çıkan birikimin oraya da yansıyacağını şimdiden söyleyebilirim.

Emine Eroğlu (Timaş Yayınları Genel Yayın Yönetmeni) : Ben bir genel yayın yönetmeni olarak bu tarz çalışmaları çok faydalı buluyorum. Türkiye’de hem yazar hem akademisyen hem araştırmacı hem pedagog hem çizerler açısından çok güçlü bir potansiyel var. Çocuklara yönelik siyer çalışmalarını yönlendirecek her türlü unsur bakımından zenginiz. Bu unsurları bir araya getirerek farklı alanlardaki tecrübe birikimini bir potada eritmeye ihtiyacımız vardı. Meridyen Derneği’nin düzenlediği Siyer atölyesi 2012 işte bunu sağladı.

Dr. Faruk Görgülü (Diyanet İşleri Başkanlığı Süreli Yayınlar ve Kütüphaneler Daire Başkanı): Bu çalışmanın çok bereketli sonuçlar doğuracağını düşünüyorum. Hz. Peygamber’i internet vasıtasıyla ve değişik dillerde anlatan bir sitenin varlığı bizleri heyecanlandırıyor. Sonpeygamber.info’da çocuklara yönelik çalışmalar da olduğunu biliyoruz. Çocuklarımıza küçük yaşlardan itibaren Peygamberimiz’i anlatmak çok önemli… İki gündür devam eden bu toplantılarda sanatçı, yayıncı ve akademisyenlerin bir araya gelmesiyle çok verimli sonuçlar alındı.

Alpaslan Durmuş (Eğitim Danışmanlığı ve Araştırmaları Merkezi Genel Müdürü): Dinî çocuk yayıncılığı son derece zorlu bir alan çünkü bu alana yönelik dil ülkemizde henüz keşfedilmiş değil. Siyeri çocuklara anlatırken kullanılacak dili de irdeleyen Siyer Atölyesi 2012 çalışması inşallah güzel sonuçlara vesile olacaktır.

Siyer Atölyesi

Meridyen Destek Derneği tarafından Sonpeygamber.info projesi kapsamında düzenlenen Siyer Atölyesi, siyer sahasında yapılan çalışmaların seyrini ve alana dair temel sorunları disiplinlerarası bir perspektifle  tartışmak, değerlendirmek ve teklifler sunmak amaçlarını taşıyor.

Her yıl gerçekleştirilmesi hedeflenen atölye çalışmasının ilk adımı 2008 yılındaki istişare toplantısı ile atılmış, müzakareler sonucunda Siyer Atölyesi’nin öncelikli amacı, gerek Türkiye’de gerekse dünyada tür ve nicelik olarak hızla artan siyer literatürünü tüm yönleriyle değerlendirmek suretiyle siyer çalışmalarına katkıda bulunmak ve yeni siyer çalışmalarına yön vermek olarak belirlenmişti.

İlk toplantısı 2009 yılı Nisan ayında yapılan atölye projesi, birinci yılında “Cumhuriyet Devri Türkçe Akademik Siyer Literatürü Değerlendirmesi”, 2010 yılında “Siyer-Edebiyat İlişkisi”, 2011 yılında “Türkiye’de Popüler Siyer Çalışmaları” başlıklarıyla gerçekleştirildi. Her yıl farklı kadro ve temalarla organize edilmesi planlanan atölye çalışmasının 2012 yılındaki çalışma başlığı ise “Türkiye’de Çocuklara Yönelik Siyer Çalışmaları” oldu..

Siyer Atölyesi kapsamında organize edilen oturumlarda akademisyen, yazar ve yayıncılar başta olmak üzere konunun ilgilisi pek çok isim Meridyen Destek Derneği çatısı altında bir araya geliyor. Toplantılarda sunulan ve müzakere edilen tebliğler ise Meridyen Kitaplığı’nca yayımlanıyor.