Dosyalar
Hz. Peygamber ve Çocuk
 

Sonpeygamber.info Lacivert Dergi'de

5 Aralık 2018 Çarşamba Sonpeygamber.info


“Dünya Neresi?” başlığıyla son sayısını okurlarıyla buluşturan Laciver Dergisi’nde Sonpeygamber.info projesi,  amacı, çalışmaları, sitenin ne söylediği ve bugünün dünyasında neye karşılık geldiğine dair konuları içeren önemli bir söyleşi yer alıyor.

M. Sena Subaşı’nın, Meridyen Derneği Başkanı Melike Koç ve Akademik Çalışmalar Direktörü Fatma Ekinci ile yaptığı söyleşiyi Lacivert’in Aralık sayısında “Temel Sorunumuz: Hz. Peygamber’i Türkiye’de ve Dünyada Nasıl Anlatmalıyız?” başlığıyla okuyabilirsiniz.

Söyleşide Melike Koç, Sonpeygamber.info Web Portalı’nın kuruluş hikayesini, hedeflerini ve yürüttüğü etkinlikleri şu cümlelerle anlattı:

“Meridyen Derneği 2006 yılında ülkemizin insan kaynağını daha nitelikli hale getirebilmek üzere  sosyal bilimlerin çeşitli alanlarında akademik destek bursları vermek gayesiyle, Fatma Bayram hocamızın önayak oluşu ve  bir grup kadının gayretleriyle çıktı bu yolculuğa.  Bir sene sonra derneğimizin daha çok bilinmesine vesile olan ve aslında en önemli faaliyet alanımız Sonpeygamber.info web portalını hayata geçirdik. 2005’te İslam coğrafyasında çok ciddi tepki, üzüntü ve kırılmalara sebep olan Danimarka’daki karikatür krizini hatırlarsınız. Sonpeygamber.info tam da bu dönemde ortaya çıkan bir proje. Derneğimiz o sıralar, sosyal bilimler alanında akademik destek bursları vermek üzere faaliyetlerine yeni başlamıştı. Evet, Müslümanların kutsalına hakaret edilmişti ama acaba tepki bu mu olmalıydı? ‘Biz Efendimizi günümüz insanlarına anlattık mı ve biz gerçek anlamda anladık mı?’ diye sorduk kendimize. Bunun üzerine interneti kullanmamız gerektiğini düşündük. Sonpeygamber.info web portalını 2007’de böylece kurduk.”

Fatma Ekinci sonpeygamber.info’yu, “Bugün artık, sonpeygamber.info web portalı, gerek internet yayıncılığı gerekse akademik üretime katkı sağlamak amacıyla yaptığı faaliyetlerle alanında uzman akademisyenlerin katkısını alarak referans bir çalışma düzeyine ulaştı. Popülerleşmiş din dilinden ve gündemin belirleyiciliğinden uzak, “Hz. Peygamber’i ve onun sünnetini bugünün ihtiyaçları doğrultusunda anlamak ve anlatmak” şeklinde belirlediği yayın stratejisi doğrultusunda, alandaki mevcut boşluğu gidermeye çalışıyor. Sahih bilgi kaynaklarına dayalı, orijinal bir içerik ve özgün bir tasarımla birçok yönüyle ilk olma vasfını da sürdürüyor” sözleriyle anlattı.

Türkçe, İngilizce, Almanca, Rusça ve Fransızca olmak üzere 5 dilde internet yayıncılığı yaptıklarını ifade eden Melike Koç şunları söyledi:

Bu diller hep ihtiyaca binaen seçildi aslında. Bu portal daha çok akademik tabanlı ve referans kaynağı olarak gösterilen bir web portalı. Türkiye’de bu alandaki akademik birikimi dünyaya taşımak amacıyla ilk olarak İngilizce tercih ettik. Türkî cumhuriyetindeki Müslüman soydaşlarımız İngilizce değil, Rusça biliyorlar. Bu realite bize Rusça siteyi zorunlu kıldı. Madem ki  Peygamberimiz’i anlamayı ve anlatmayı  hedefledik, tabi ki önce anadilimize, daha sonra Avrupa’dan gelen bu saldırılara karşılık olarak İngilizce ile birlikte Almanca ve Fransızca’ya öncelik verdik. Bugün sitemiz 160’dan fazla ülkeden ziyaretçi alıyor.”

“Derneğin kurucularına ve kadrosuna baktığımızda hepsinin kadın olduğu görüyoruz. Burada Müslüman kadınlar olarak “biz de yapabiliriz”i göstermek mi istediniz?” sorusunu Fatma Ekinci şu sözleriyle yanıtladı:

"Bugüne kadar kadınların daha ziyade hayır faaliyetleri yürütmesine, STK’ların da yardım kuruluşları olarak faaliyet göstermesine alışığız. Meridyen burada bir fark yarattı aslında. Kadınların hem akademik üretime katkı sağlayabilecek hem de akademik alanda yapılan çalışmalara destek verebilecek faaliyetler yürütebileceğini gösterdi. Benzeri olmayan çalışmalar konusunda gayret gösterebileceği konusunda bir model oldu. Bu açıdan bunun kadınlar tarafından yapılıyor olması, kadınların bu çalışmanın bire bir yürütücüsü, sponsoru ve de takipçisi olması Türkiye’de önemli bir aşama oldu."

Söyleşide Sonpeygambercocuk.info sitesine de değinen Melike Koç şunları söyledi:

Aslında  biz çocuk sayfamıza  sonpeygamber.info’daki “6. Dilimiz” diyoruz. Çocuk sitemiz sürekli yenileniyor. İçinde didaktik olmayan bir dille, rengarenk  görsellerle, sevimli  animasyonlarla, Efendimizi ve sahabeyi anlatan, eğlendirici oyunlara yer veriyoruz. Peygamberimizi bu çocuklara nasıl sevdiririz mantığıyla yola çıktığımız için örneğin bir siyer radyomuz var. Bir çocuk isterse radyodan siyer dinleyebilir. Efendimizin hayatını 15 dilde anlatan bir çalışmamız, hadis kartlarımız, çeşitli başlıklarda Efendimiz’in farklı yönlerini, ibadetlerini çocuklara yönelik bir dille anlatan zengin bir içeriğimiz var. Ayrıca bir sosyal sorumluluk projesi olarak sahnelenen Hayy Meraklı Çocuk oyunumuz, mülteci dramına dikkat çekmek ümidiyle ‘kıyıya vuran tüm çocuklara’ ithaf edildi. Oyunumuz İstanbul ve diğer şehirlerde 70 bin civarı çocuğa ücretsiz olarak sahnelendi.”

Sonpeygamber.info’nun Hadis Veri Tabanı profesinden de bahseden Fatma Ekinci, projeyi şu sözleriyle anlattı:

Bizi en çok heyecanlandıran bir proje bu. Bir hadis veri tabanı üzerinde çalışıyoruz. Kurulduğu günden bu yana sitenin en büyük eksiği kullanıcıların ihtiyacına cevap verecek düzeyde hadislerin bulunmamasıydı. Bizim arzu ettiğimiz şuydu; bir arama motoru mantığı içerisinde konu bazlı ya da belirli kriterlerle arama yapmak istendiğinde istenilen hadis ya da hadislere ulaşılmasını sağlamak. Anahtar kelimeyi Türkçe veya Arapça olarak yazdığımızda ilişkili tüm hadislere ulaşılmasını sağlayacak, aynı zamanda o hadisin farklı tariklerini de sıralayacak bir yapıdan bahsediyorum. Hadislerin sıhhat dereceleri, ravi bilgileri, kaynağı, tercümeleri ve kısa açıklamaları içeren bir platform hazırlıyoruz. Yani binlerce hadis arasından aradığınız hadise bir arama motoru ile kolayca ulaşabileceksiniz.Bu çalışmanın hadisleri bağlamından koparmadan ele almak suretiyle doğru anlaşılmalarını temin etmek ve mevcut tercümelerden kaynaklanan sıkıntıları ortadan kaldırmak noktasında katkı sağlayacağını ümit ediyoruz. Ayrıca son zamanlarda dozu giderek artan hadis karşıtlığının yol açtığı zihin bulanıklığını giderecek, hadis kaynakları ve hadislerin sıhhati üzerinden yapılan tartışmaları sahih bir zemine taşıyarak polemikten uzak, aklı selim bir yaklaşıma imkan verecek bir proje olarak görüyoruz. Bunun için alanlarında uzman geniş bir akademisyen kadro ile işbirliği içinde çalışıyoruz. 2019 yılı sonuna doğru, belirli konu başlıklarından oluşan ve bahsettiğim kriterlerle arama yapılmasına imkan verecek modül bir çalışmayla bu veri tabanının küçük bir örneğini kamu oyu ile paylaşmayı hedefliyoruz inşallah.”

Röportajın tamamını Lacivert'in Aralık sayısında okuyabilirsiniz.