Dosyalar
Hz. Peygamber ve Çocuk
 

Diyanet Vakfı’ndan İki Kıymetli Kitap

13 Temmuz 2020 Pazartesi Sonpeygamber.info / Kitaplık


Türkiye’de dini yayıncılığın öncü kurumlarından Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, faaliyetlerine hız kesmeden devam ediyor. Pandemi sürecinin oluşturduğu sektörel aksaklıklara rağmen yeni kitaplar yayınlamayı sürdüren yayınevi, yakın zamanda okurların beğenisine sunduğu iki kitapla dikkat çekti.

Bu kitapların ilki, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi hocalarından Prof. Gürbüz Deniz’in kaleme aldığı “Beşer ve Resûl Hz. Muhammed Mekke’de”. Kitap, Hz. Peygamber’in nübüvvetin başlangıcından Hicret’e kadar olan dönemde yaşadıklarını, Kur’ân ayetlerinin nüzûl sırasına göre anlatma hedefiyle kaleme alınmış. Yazar, “Böyle bir kitap yazma cesaretim hiç olmamıştı” diye başladığı önsözde, eser üzerinde çalışma kararını nasıl aldığını şu sözlerle anlatıyor:

“Her yıl Kur’ân okurken bir konuyu zihnimde sabitler ve o mevzu ile ilgili Kur’ân’da ilgili ayetleri ve bilgileri bir araya getirir ve zihnimde aradığım fotoğrafı tamamlardım. Bundan beş yıl önce de Ramazan ayında Kur’ân okurken, Hz. Peygamber ile ilgili ayetleri Kur’ân’da aramaya başladım. Çünkü siyer ile ilgili birçok kitap okumama rağmen zihnimde bazı konularda birbiriyle çelişen bilgiler vardı, bunları tamamlamak istiyordum. Ramazan ayında başladığım, Kur’ân merkezli Peygamber’in hayatını tanıma serüvenim sonrasında zihnimdeki çelişkiler büyük oranda gitmeye ve zihnim saflaşmaya, çelişkilerden arınmaya başladı. Ertesi yıl okuduğum Kur’ân ayetlerine kendimce yorumlar yazmaya başladım.”

Gürbüz Deniz’in çalışması, Peygamber Efendimiz’in nübüvvet sonrası Mekke’de geçen 12 yılını 12 ayrı bölümde ele alıyor.

Rızık ahlakı ile donanmış ticaret sistemi de ahlaklı bir toplum için en az onlar kadar önemli bir unsurdur. Çünkü Müslüman toplumlar, 14 asır boyunca çalışmayı bir ibadet, ticareti iyilik seferberliği, çarşı ve pazarları da sevgi ile dürüstlüğün tüm topluma yayıldığı sahalar olarak görmüşlerdir.

İkinci kitap ise Uludağ Üniversitesi öğretim üyelerinden Dr. M. Salih Kumaş imzalı “Rızık Ahlakı - İş Hayatına Dair 40 Altın Kural”.

Kumaş’ın kitabının temel iddiası şu: Yaşanabilir bir toplum yalnızca siyasetin, hukukun, eğitimcilerin çabasıyla inşa edilemez. Rızık ahlakı ile donanmış ticaret sistemi de ahlaklı bir toplum için en az onlar kadar önemli bir unsurdur. Çünkü Müslüman toplumlar, 14 asır boyunca çalışmayı bir ibadet, ticareti iyilik seferberliği, çarşı ve pazarları da sevgi ile dürüstlüğün tüm topluma yayıldığı sahalar olarak görmüşlerdir.

“İşçinin Hukukunu Gözetmek”, “Malın Kusurunu Söylemek”, “Dünya Malına Karşı Hırslı Olmamak”, “Ödeme Konusunda Borçluya Kolaylık Tanımak” gibi kırk başlıktan oluşan kitapta her bir başlık Kur’ân ayetleriyle ve hadislerle açıklanıyor. Rasûlullah Efendimiz (sav) dönemindeki ticari yaşama da sıkça atıf yapılıyor. “Rızık Ahlakı” kavramı ise şöyle özetleniyor.

“Rızık ahlakı; dürüstlüğü ve gönül kazanmayı tüm kazançların üstünde görmektir. Asıl faydanın tüketmek ve biriktirmek değil, bölüşmek ve paylaşmak olduğuna inanmaktır.”