Dosyalar
Hz. Peygamber ve Çocuk
 

Peygamber Mesleği: Yanlışa Seyirci Kalmamak

19 Haziran 2016 Pazar Sonpeygamber.info / Ramazan Günlüğü


“Kimse kimsenin hayatına karışmasın. Herkes birbirinin tercihine saygı duysun. Benim hayatım, benim kararım.”

Yukarıdaki cümleleri ve benzerlerini o kadar çok duyduk ki bir noktadan sonra kimse doğruluğunu sorgulamaz oldu.

Günahların insanlık tarihi kadar eski olduğunu biliyoruz. Yani her toplumda günah işleyenler, yanlış yollara girenler olacaktır. Günahın reklamını yapmadıkça, bir başkasını günaha kışkırtmadıkça, günaha meşruiyet kazandırmaya çalışmadıkça herkes günah işlemekte hürdür. Günahın saygı gördüğü, günaha günah demenin kınandığı bir dünya ise toplumun intiharı demektir. En azından Kur’ân’a göre bu böyledir: “Sadece içinizden zulmedenlere erişmekle kalmayacak olan bir azaptan sakının ve bilin ki Allah, azabı çetin olandır.” (Enfal, 25)

Allah bizden inanan insanların birbirlerinin velisi olmasını ister. Bir başkasına veli olmanın da onu iyiliklere teşvikle ve kötülüklerden sakındırmakla olacağını belirtir.

Bazıları, doğuştan gelen eğilimler nedeniyle insanların bazı günahlarda mazur olduğunu söylüyorlar. Oysa her çeşidiyle şiddet eğilimi de büyük ölçüde doğuştandır ve hoş görülemez. Cinsel saldırganlıklar, sahip olma dürtüsü gibi pek çok azgınlığın doğuştan getirdiğimiz bir potansiyeli olduğunu biliyoruz ve hiçbirini hoş görmüyoruz. Eğer böyle bir eğilimimiz varsa bunu kendimiz için bir kulluk imtihanı olarak algılayarak nefis mücadelesine girişiyoruz.

Netice olarak, günahkârla bir derdimiz yoktur. Ona dua eder, hidayet diler, yardım eder, iyiliğini isteriz. Onu hoş görmeyiz. Çünkü günah olan bir amelin işlenmesini hoş görmek itikadi açıdan bir çelişkidir. Hoş görmesek de varlığını kabul eder, haklarını teslim ederiz. Asıl derdimiz ise günahın kendisiyledir. Günahın yayılmasına, meşrulaşmasına razı olmayız. Günaha zemin hazırlanmasına, genç insanların teşvik edilmesine razı olamayız. Tüm peygamberlerin toplumlarıyla mücadeleleri bu minval üzere olmuştur. Bu yüzden, yanlışı hatırlatmak, hataya işaret etmek ve sessiz kalmamak bir peygamber mesleğidir.