Bu haftaki konuğumuz Hattat Ali Hüsrevoğlu'nun kendisiyle yaptığımız söyleşinin yanı sıra eserlerine de ayrı bir başlık altında yer verdik. Ancak Hüsrevoğlu'nun eserlerinden bir tanesi, "Hz. Âmine Tablosu"na ayrı bir başlık altında yer verme gereği duyduk. Eser tasarım ve konsepti itibariyle sanatçının diğer pek çok çalışması gibi alanında bir ilk olmasının yanında içeriğiyle de hayli dikkat çekici...
Zarif çizgiler üzerinde Hz. Peygamber'in hayatından anlamlı bir tablonun resmedildiği eserin ana temasını Hz. Âmine'nin son sözleri oluşturuyor. Tezhibi Hatice Algün'e ait olan tablonun hemen altında Hz. Âmine'nin sözlerinin tercümesi ve eser hakkında detaylı bilgileri de bulabilirsiniz.
[ÜST KISIMDAKİ BORDO TEZHİB İÇERİSİNDEKİ METİN]
Ebû Nuaym Delâilü'-n nübüvve adlı eserinde Zührî tarîkından ve Esma bintu Rehm'den , O da annesinden rivayet ederek diyor ki:
Ben Hazret-i Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem'in annesi Âmine'yi vefat ederken gördüm. Muhammed yeni boy atmış beş yaşlarında bir çocuktu ve ölürken annesinin başucunda idi. Âmine oğlunun yüzüne bakarak şunları söyledi:
[HZ. ÂMİNE'NİN ALT KISIMDA YER ALAN SÖZLERİ]
"Ey mübarek çocuk! Ey dünyaya bulaşmadan bir konup, sonra uçup giden güvercin (Abdullah)'ın oğlu! Baban her şeyin sahibi ve her şeyi bilen Allah'ın yardımıyla oklarla kura çekildiği günün sabahı yüz güzel deve karşılığında kurban edilmekten kurtulmuştu. Eğer rüyamda gördüklerim çıkarsa sen bütün insanlığa gönderilecek ve helâlı-haramı öğreteceksin. İnsanları hakikate ve İslam'a ulaştıracaksın. Baban İbrahim'in dininde olacaksın. Allah seni bütün putlardan korusun. Senin davan insanlık durdukça devam edecektir. (Bu sözlerden sonra dedi ki;) Her diri ölecek, her yeni eskiyecek, her yaşlı dünyadan ayrılıp gidecektir. İşte ben de ölüyorum. Fakat adım ebediyyen kalacak. Çünkü arkamda bir hayırlı ve tertemiz bir evlat bırakıyorum."
ESERİN KONSEPTİ
Hazret-i Âmine, Hazret-i Abdullah'ın cariyesi Bereke ile beraber küçük oğlu Muhammed'i beş yaşlarındayken yanına alıp babasının kabrini ziyaret ettirmek için Yesrib'e götürür. Yolculuk esnasında aynı zamanda dayılarını da ziyaret ettirmiş, dönüşte Ebvâ köyüne vardıklarında eceli gelmiş ve orada vefat etmiştir. Hazret-i Âmine'nin son sözlerini çerçeveleyen kûfi yazılarda bu sebeple sağda "Âmine", sol tarafta da "Bereke", Âmine kelimesinin Elif'inin içinde de "Muhammed" isimleri yazılmıştır. Âmine isminin üzerinde ince kûfî hat ile "Vehb'in kızı Âmine" anlamına "Bintü Vehb" yazılı. Bereke'nin künyesi Ümm-i Eymen olup bu fedakâr kadın Hz. Âmine'nin vefatından sonra beş yaşındaki Muhammed'i Mekke'ye kadar selametle götürmüş ve dedesine teslim etmeyi o çetin şartlar içinde başarmıştır. Bu sebeple Peygamberimiz Bereke Ümm-i Eymen'e daima sevgi ve hürmet gösterir ve "O benim annemden sonra annemdir" buyururdu. Bereke Ümm-i Eymen'in adı bu sebeple Âmine'nin adıyla beraber yazılmış.
Hat ve Tasarım: Ali Hüsrevoğlu
Tezhib: Hatice Algün
Yazı Türü: Nesih, Kûfi