İkinci kitap ise Uludağ Üniversitesi öğretim üyelerinden Dr. M. Salih Kumaş imzalı “Rızık Ahlakı - İş Hayatına Dair 40 Altın Kural”.
Kumaş’ın kitabının temel iddiası şu: Yaşanabilir bir toplum yalnızca siyasetin, hukukun, eğitimcilerin çabasıyla inşa edilemez. Rızık ahlakı ile donanmış ticaret sistemi de ahlaklı bir toplum için en az onlar kadar önemli bir unsurdur. Çünkü Müslüman toplumlar, 14 asır boyunca çalışmayı bir ibadet, ticareti iyilik seferberliği, çarşı ve pazarları da sevgi ile dürüstlüğün tüm topluma yayıldığı sahalar olarak görmüşlerdir.
“İşçinin Hukukunu Gözetmek”, “Malın Kusurunu Söylemek”, “Dünya Malına Karşı Hırslı Olmamak”, “Ödeme Konusunda Borçluya Kolaylık Tanımak” gibi kırk başlıktan oluşan kitapta her bir başlık Kur’ân ayetleriyle ve hadislerle açıklanıyor. Rasûlullah Efendimiz (sav) dönemindeki ticari yaşama da sıkça atıf yapılıyor. “Rızık Ahlakı” kavramı ise şöyle özetleniyor.
“Rızık ahlakı; dürüstlüğü ve gönül kazanmayı tüm kazançların üstünde görmektir. Asıl faydanın tüketmek ve biriktirmek değil, bölüşmek ve paylaşmak olduğuna inanmaktır.”