Gelelim sempozyumdan tadımlık bilgilere.
Prof. Dr. Fatih Andı “Ortaokul ve Lise Kitaplarında Dil, Üslup, Estetik Problemleri” adlı tebliğinde Hz. Peygamber'i anlatmak bahsinde dil, üslup, estetik ve tasarım bozukluklarına temas eden çok dikkat çekici ve yol gösterici bir tebliğ sundu. Andı'nın eleştirileri özetle şöyle:
- Görseller ekseriyetle estetik değil. Alt açıklamaları yetersiz. Konuyla ilgili olmayıp, dolgu malzemesi olarak kullanılan görseller sık sık karşınıza çıkıyor.
- Hz. Peygamber'i anlatan edebî metinler çok az. Hatta yok denecek kadar az. Var olanlar da yetersiz. Söz gelimi naat veya Hz. Peygamber için yazılmış modern dönem şiirleri konulabilirdi. Konulan birkaç parça, şiirin güzelliğini vermekten çok uzak. Şiirden üç beş mısra alıntılanmakla iktifa edilmiş.
Yazar Cemal Şakar, “Popüler Kültürde Kutlu Doğum” başlıklı tebliğinde “Kutlu Doğum Haftası” etkinliklerinde kullanılan görsel temaların düzeysizliğini felsefi bir arka plana yaslanarak çok güzel analiz etti. Kutlu Doğum kutlamaları kapsamında bazı kişilerin pırpır yap para kap anlayışın uygun olarak, Sevgililer Günü'nde “En sevgilinin gününü kutlamaktan”, Hz. Peygamber adına kimlik cüzdanı çıkarmaya, Hristiyanların haçlı kolyesinden mülhem güllü kolyelerin satışa sunulmasına kadar pek çok hususa dikkat çekti.
Uzman vaize Ayşe Karaköse, “Popülerleşen Bir Fenomen Olarak Kutlu Doğum Haftalarında Anlatılan Hz. Peygamber” adlı tebliğinde, kutlama ve mekân ilişkisi üzerinde durdu. Tebliğin benim açımdan en dikkat çekici kısmı, bir adam fazla olsun saikiyle evinden barkından alınıp spor salonlarında yapılan kutlamalara “taşınan” teyze ve amcaların, ait olmadıkları mekânda “dini ritüel”e maruz kalmaları hususu oldu. Camide dinlediğinde alkışlanmayacak konuşmaların spor salonunda alkışlanmak zorunda kalınmasıyla ortaya çıkan bir yabancılaşma durumunu dile getiren tebliğ, çok anlamlı idi.
Sonpeygamber info'nun Yayın Danışmanı Fatma Ekinci: “Siyere Dair Çalışmaların İnternette Yer Alma Biçimleri ve Ortaya Çıkan Sorunlar” adlı tebliğinde, dini içerikli sitelerde yapılan düzeysiz sayfa tasarımlarına dair çarpıcı bir tebliğ sundu.
Önümüzdeki yıllarda başımızı ağrıtacak konuların en önemlisi, dinî tebliğin görsel sunumu ve Hz. Peygamber'in dijital ortamda temsili meselesi olacak.
Küresel dünyanın “derin yüzü”, “Hz. Peygamber'in Temsili” noktasında Şii gelenek ile Sünni geleneği karşı karşıya getirme sahnesi üzerinde çalışıyor ne vakittir. Bu noktada Uşak Üniversitesi'nden Dr. Ali Çağlar Deniz'in tebliği çok dikkat çekici idi: “Müslüman Sanatkarların Hz. Muhammed'i Tasvir Edebilme Probleminin Toplumsal Bağlamları: Ortaçağ Nakkaşları ve Modern Dönem Sinemacıları”.
A. Çağlar Deniz'in tebliğinden Mustafa Kemal'in, Hz Peygamber'i beyazperdede canlandırmak üzere Mısırlı bir aktör ile anlaştığını öğrendik. Fakat aktör sonradan film teklifini geri çevirmiş. Çünkü Mısır hükümeti, rolü kabul etmesi durumunda aktörü vatandaşlıktan çıkaracağını ilan etmiş.
Yorum sizin...