KURAMER’de 3 Mart 2016 tarihinde Central European University’de (Budapeşte) araştırmacı olan Dr. Alba Fedeli'nin konuşmacı olarak katıldığı bir konferans düzenlendi.
Geçtiğimiz yıl BBC, karbon testinin sonuçlarıyla ilgili kamuoyunu yanıltacak şekilde haber yapıp bulunan Kur'ân varaklarının Hz. Peygamber'den önceki bir döneme ait olabileceğini iddia etmişti. Bahsi geçen karbon sonuçları Miladi 568 ila 645 yıllarına işaret ediyordu, Hz. Peygamber'in doğum yılının 571 olduğu varsayılırsa bu Kur'ân varakları Peygamber'in doğumundan önce bir döneme yahut çocukluğuna ait olmalıydı. BBC, İslam'ın ortaya çıkışını anlatan Shadows of The Swords kitabının yazarı Tom Holland gibi yazar ve oryantalistlerle iddialarını güçlendirmeye çalışmıştı. Bu iddiaların yanında karbon testinin nihai sonucu vermeyeceğini belirten akademisyenler de olmuştu. Ancak bu bilim insanlarının ifadeleri bilgi kirliliği içinde kısık sesli kalmıştı.
Temmuz 2015’de BBC tarafından “En Eski Kur’ân Yazmaları” olduğu iddia edilen Mingana Koleksiyonu’ndaki yazmalar hakkında doktora çalışması yapan Fedeli “Mingana Varakları ve Kur’ân Yazmaları Çalışmaları: Kaynaklara Ulaşma ve Bunlar Hakkında Araştırma Yapma Konusunda Yeni Yaklaşımlar” başlıklı bir konuşma yaptı.
Konuşmasında mushaf nüshaları üzerinde yapılan fiziksel çalışmalara değinen Fedeli, yazmaların tarihini belirlemede başvurulan radyokarbon analizinden bahsetti. Birmingham Üniversitesi Kütüphanesi Mingana Koleksiyonu’nda bulunan söz konusu iki yazmanın da karbon testine tabi tutulduğunu ancak çıkan sonuçların medya ve bazı akademisyenler tarafından yanlış yorumlandığını belirtti. Medyanın, internetin ve dolayısıyla sosyal medyanın yaygın olarak kullanılmasının doğru olmayan bir takım bilgilerin kontrolsüz bir şekilde yayılmasına sebep olduğunu ve bu dezenformasyonun yazmaların kendisinden daha çok ilgi gördüğünün altını çizdi.
Fedeli, radyokarbon analizinden elde edilen sonuçlara temkinli yaklaşılması ve yazmanın fiziksel özellikleri dikkate alınarak tarihlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Daha sonra kendi çalışmasından elde ettiği sonuçları dinleyicilerle paylaştı. Yazmanın imla özellikleri, kâtip sehivleri, sayfanın kullanımı gibi somut verileri aktardı.