Merakla Beklenen Sonuçlar Açıklandı

26 Eylül 2009

ImageGeçen yıl Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlenen Hadis ve Siret Araştırmaları Ödül Töreninde, Doğu ve Batı müziklerinin iki ustası dünyaca ünlü Şef Alexander Rahbari ve Neyzen Kudsi Erguner'i buluşturan Sonpeygamber.info, bu yıl Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri çerçevesinde Türkiye çapından çok sayıda akademisyeni bir araya getirdi. Bu yıl ilk defa düzenlenen ve daha önce benzeri bir çalışmanın yapılmadığı Sonpeygamber.info Genç İlim Adamları Siyer Atölyesinde son dönem siyer yazıcılığı masaya yatırılırken Hadis ve Siret Araştırmaları Ödül Töreninde de bu yılki ödüller sahiplerine takdim edildi.  Tören, 11 Nisan Cumartesi akşamı Üsküdar Bağlarbaşı Kültür Merkezinde çok sayıda seçkin davetlinin bir araya gelmesiyle gerçekleştirildi.

"İlim Geleneğine Yeni Bir Perspektif" başlıklı konferansıyla Prof. Dr. Tahsin Görgün'ün yanı sıra Siyer Atölyesi Sonuç Raporunu davetlilerle paylaşan Dr. Eyüp Said Kaya gecenin bir diğer konuğuydu. Gecede ayrıca Sonpeygamber.info editörleri tarafından hazırlanan ve önümüzdeki günlerde sitemizde bulabileceğiniz "Mısralardan Notalara-Notalardan Peygamber'e" başlıklı musiki seçkisi misafirlerin beğenisine sunuldu.

Gelenek ve Modernite Arasında

Süleymaniye Camii İmam-Hatibi Ekrem Nalbant'ın okuduğu aşr-ı şerif ile yapılan açılışın ardından ödül töreninde Meridyen Destek Derneği Başkanı H. Hümeyra Şahin'in bir selamlama konuşması yaptı. Meridyen Derneğinin yeni ufukların takipçisi olduğunu belirten Şahin, sözlerinde şu hususlara vurgu yaptı:

"İnsanı ve toplumu anlamanın anahtarı olan sosyal bilimleri çalışma alanı olarak seçmiş ve bu anahtarın daha nitelikli dünyaların kapılarını açacağına inanmış bir sivil toplum kuruluşu Meridyen Destek Derneği. Hızlı küreselleşmenin aşındırdığı değerler dünyasında gelenekle modernliğin kesiştiği gerilimli alanlarda karşılaştığı problemlere derinlikli ve bütüncül bir bakışla kalıcı çözümler arayan bir ufkun takipçisi. Geleceği inşa etmenin gelenekten beslenen bir çaba ile mümkün olacağının farkında ama ne geleneği, ne de çağın şartlarını mutlaklaştırmamak gerektiğinin de şuurunda. Ve gelenekten beslenirken farkında olmadan geleneği tüketmek yerine onu, yeni projeleri için bereketli bir ilham kaynağına dönüştürme gayretinde. İşte bu yaklaşımın ürünü olan bir etkinliğin akşamında birlikteyiz."

Merakla Beklenen Sonuçlar Açıklandı

Siyer Atölyesi Sonuç Raporunun açıklanması ve Tahsin Görgün'ün konferansının ardından ödül törenine geçildi.

Yüksek lisans ödüllerinin Prof. Dr. İbrahim Hatiboğlu, doktora ödüllerinin ise Prof. Dr. Mustafa Fayda tarafından verildiği gecede Hadis ve Sirete Hizmet Onur Ödülü ise Sonpeygamber.info üyelerinin büyük çoğunluğunun aday göstererek ödüle layık buldukları Prof. Dr. İsmail Lütfi Çakan'a  Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Raşit Küçük tarafından takdim edildi.

ImageYüksek Lisans dalında ödülü "İbn Ebi Hatim Er-Razi'nin "İlelü'l- Hadis" Adlı Eserinde Vasledilmekle İlletli Saydığı Mürsel Rivayetler" başlıklı teziyle Rahile Yılmaz ve  "Hadis Rivayetinde Fakih Ravinin Rolü" başlıklı teziyle Chamntı Tsılıgkır; Doktora dalında ise "Zayıf Hadis Rivayeti"  başlıklı teziyle Ayşe Esra Şahyar ve "Hz.Peygamber Döneminde Çalışma Hayatı ve Meslekler" başlıklı teziyle Elnure Aziziova bu yıl Hadis ve Siret Araştırmaları Yarışmasında ödüle layık görülen araştırmacılardı.

Bu yıl başvurular arasından seçim yapmakta zorlandıklarını söyleyen jüri üyelerinden Prof. Dr. İbrahim Hatiboğlu, bu nedenle her iki dalda da ödüllerin iki kişi arasında paylaştırılmasını uygun bulduklarını ifade etti.

Hadis ve Siret Araştırmaları Yarışması 2008-2009

Sonpeygamber.info'nun bu alanlardaki çalışmaları desteklemek başarılı araştırmacıları ödüllendirmek amacıyla her sene düzenlemeyi planladığı Hadis ve Siret Araştırma Ödülleri Yarışması ilk olarak geçtiğimiz yıl düzenlenmiş ve Yüksek Lisans dalında "Maktû Hadis ve Delil Değeri" başlıklı teziyle Mustafa Macit Karagözoğlu, Doktora dalında ise "Hicrî II. Asırda Farklı Şehirlerde Amel Telakkîsi Oluşumunda Sünnet ve Hadisin Yeri" başlıklı teziyle Dr. Halit Özkan ödüle layık görülmüştü.

Bu yılsa yarışmaya Yüksek Lisans ve Doktora Tezi dallarında katılan çok sayıda araştırmacının eserleri Prof. Dr. Mehmet Görmez,  Prof. Mustafa Fayda, Prof. Dr. İsmail Lütfi Çakan, Prof. Dr. İsmail Kara, Prof. Dr. İbrahim Hatipoğlu ve Prof. Dr. Tahsin Görgün gibi otorite isimlerden oluşan jüri heyeti tarafından değerlendirmeye tabi tutuldu. Nihai karar yapılan jüri toplantısında verildi ve bu yılki ödül sahipleri belirlenmiş oldu.

Değerlendirme toplantısının ardından jüri üyeleri, bu yıl yarışmaya katılan akademik çalışmaların kalitesinde önemli bir artışın göze çarptığını belirterek, bu tür yarışmaların da alandaki çalışmalara büyük katkı sağlayacağını vurguladılar.

Not: Ödül töreni kayıtlarını önümüzdeki günlerde sitemizde bulabilirsiniz.