"Mesnevi Hadisleri" Üzerine Birkaç Söz

25 Eylül 2013

Son olarak “Mesnevi Hadisleri” eserinde tespit edilmiş, “sahih” olduğu hususunda Hadis âlimlerinin ittifak ettikleri hadislerden birkaçını burada paylaşıyoruz:

“Mesnevi Hadisleri”:

Ravilerin “sahih” olduklarına mutabakata vardıkları Mesnevi hadislerinden bazıları:

Peygamber, bir riyakâra, namaz kıldığı halde: “Ey yiğit! Kalk, namaz kıl. Çünkü senin kıldığın namaz, namaz değildir” dedi.

Hadis: Ebû Hüreyre anlatıyor: Bir gün Peygamber Efendimiz mescide girmişti. O sırada adamın birisi de girip namaz kıldı. Sonra Rasûlullah (sav)’ın yanına gelip selam verdi. Rasûlullah (sav) Efendimiz selamını aldıktan sonra: “Dön, namazını tekrar kıl. Zira kıldığın namaz, namaz olmadı…” buyurdular.

***

Peygamberin: “Rabbime misafir olurum” demesi ortalığa yayılınca; “O, beni doyurur ve sular” sözü bu manevi yemekten kinaye oldu.

Hadis: Ebû Hüreyre’den. Peygamber Efendimiz: “Birbirine eklenen çift oruç (savm-i misal) tutmayın (Bu ifadeyi iki kere tekrar etmiştir). Kendisine: “Ya Rasûlallah siz tutuyorsunuz ya!” denilince (Bu hususta ben sizin gibi değilim). Geceyi geçirirken Rabbim beni doyurur ve susuzluğumu giderir. Binaenaleyh, amellerinizden gücünüzün yettiği kadarının altına girip yüklenin.”

***

Peygamber: “Kadri yüce Tanrı, her derde bir derman yarattı” demiştir.

Hadis: Ebû Hüreyre’den. Peygamber Efendimiz: “Allah vermiş olduğu her derdin muhakkak şifasını da vermiştir” buyurmuşlardır.

***

“Hepiniz çobansınız, Peygamber de çobandır. Halka gelince, sürüye benzer. Peygamber onların çobanıdır, onları sürer durur.”

Hadis: Abdullah b. Ömer’den.  Rasûlullah (sav): “İyi biliniz ki hepiniz çobansınız. Ve hepiniz sürüsünden mes’uldür…”  buyurmuşlardır.

*Bu hadisin dört satırlık kadar bir devamı vardır. Burada mes’uliyet yüklenen kimselerden bazıları, mes’ul oldukları hususlarla birlikte belirtilir.

***

Peygamber: “Cennet ehli olanlar, bazı şeyler yüzünden savaşlarda, düşmanlıklarda mağlub ve zebun olurlar” dedi.

 Hârise b. Vehb el-Huzââi’den. Peygamber Efendimiz’in: “Ashabım, haberiniz olsun, size Cennet ehlini bildireyim: Zayıf olan ve halk tarafından zayıf görülen mütevazı her mü’min cennetliktir. Hâlbuki o mü’min, alalh’ın kerem ve inayetine yemin etse, muhakkak Allah onu, ihsan ve inayeti ile yemininde gerçek çıkarırdı. Ey ahsabım, iyi dinleyiniz. Size cehennem halkını da bildireyim: onlar katı yürekli,  kibirli, hilekâr, ululuk taslayan kimselerdir” buyurduğunu işittim, der.

***

Peygamber: “Ne mutlu o adama ki, dünyadan gitti de ondan iyi bir iş kaldı” demiştir.

Cerîr b. Abdullah’tan. Rasûlullah (sav): “Her kim, İslam’da iyi olduğunu bildiren güzel bir hayrı yapmak suretiyle iyi bir çığır açar ve kendisinden sonra, te’sis ettiği bu güzel adetle amel olunursa, o kimseye, onunla amel eden kimsenin sevabı kadar daha yazılır ve sonrakilerin sevabından hiçbir şey de eksilmez. Yine bir kimse, İslam’da kötülüğü bildiren hayırsız bir işle kötü bir çığır açar ve kendisinden sonra da bununla amel edinirse onun üzerine, onunla amel edenin günahı yazılır ve sonrakilerin günahlarından hiçbir şey de eksilmez” buyurmuşlardır.

***

“Ben her gün Tanrı’ya yetmiş kere istiğfar ederim” hadisinin tefsiri.

Ebû Hüreyre’den. Rasûlullah (sav): “Allah’a yemin ederim ki, ben günde Allah’a yetmiş defadan fazla tevbe ve istiğfar ederim” buyurmuşlardır.

***

Rasûl Aleyhisselâm’ın: “Ölümünü, ölmeden önce isteyen, ölmemiş sayılır: İyi ise iyiliğe ulaşmaya acele eder, kötü ise kötülüğünün azalmasını diler” hadisinin tefsiri.

Ebû Hüreyre’den. Rasûlullah (sav): “Ölen hiç kimse yoktur ki, öldüğü için pişmanlık duymamış olsun” buyurdular. Ashab: “Pişmanlığı ne sebeptendir, yâ Rasûlullah!” deyince; Rasûlullah (sav): “Eğer iyilik yapan bir kimse ise, iyiliğini daha da arttırmadığı için; kötülük yapan bir kimse için kötülükten sıyrılıp kurtulamadığı için pişmanlık duyar” buyurmuşlardır.


Kitabın künyesi:

Adı: Mesnevi Hadisleri

Yazar: Prof. Dr. Ali Yardım

Yayınevi: Damla

Yayın yılı: 2008

Sayfa: 347