Meridyen Derneği bünyesinde faaliyet gösteren Hadis ve Siyer Araştırmaları Merkezi tarafından T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle yürütülen “Kültür, Sanat ve Değerler Dünyamızın Kaynaklarından Biri Olarak Hadisler” projesi, 26 Kasım Cumartesi günü Cemile Sultan Korusu’nda gerçekleştirilen bir toplantı ile tanıtıldı.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı temsilen Bakan Yardımcısı Sayın Serdar Çam’ın da teşrifleriyle gerçekleştirilen toplantıda, projenin koordinatörlüğünü yürüten Prof. Dr. Yavuz Ünal, yaptığı sunumla iki yıllık bir sürede tamamlanan proje hakkında davetlileri bilgilendirdi.
Program, Meridyen Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Melike Koç’un selamlama konuşmasıyla başladı. Konuşmasına geçtiğimiz hafta ahirete uğurladığımız Prof. Dr. Raşit Küçük’ü anarak başlayan Koç, merhum Küçük gibi kıymetli ilim insanlarının ilgi, teveccüh ve yoldaşlıklarının öneminden bahsettikten sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı’na projeye sağladığı desteklerden dolayı teşekkürlerini sundu.
Koç’un ardından bir konuşma gerçekleştiren Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam ise Bakanlık olarak kültürel üretimi ne derece önemsediklerinin altını çizdi. Devletin kültür üretmediğini, kültürel üretimi teşvik ettiğini ve destek verdiğini vurgulayan Çam, kültürel kaynakların eksiksiz biçimde ortaya çıkarılarak nitelikli biçimde işlenmesinin önemine dikkat çekti. Bu bağlamda, Peygamber Efendimiz’in (sav) eşsiz örnekliğinin kültürümüzün teşekkülündeki temel unsurlardan biri olduğunu belirten Çam, Meridyen Derneği’ne ve projede emeği bulunan herkese ortaya koydukları değerli çalışmalardan dolayı teşekkür etti.
“Kültür, Sanat ve Değerler Dünyamızın Kaynaklarından Biri Olarak Hadisler” projesinin koordinatörlüğünü yürüten Prof. Dr. Yavuz Ünal ise projeye dair detaylı bir bilgilendirmenin ardından, Bakanlık tarafından sunulan desteğin maddi yönünden çok manevi yönünü kıymetli bulduğunu ifade etti. Türkiye’de bir dönem bu gibi projelerin görmezden gelindiğini hatırlatan Ünal, gelinen noktada Peygamber Efendimiz’in (sav) örnekliğini böyle kapsamlı projelerle ortaya koyabilmenin mutluluk verici olduğunu belirtti. Ortaya çıkan projenin “yalnızca bir başlangıç” olduğunu söyleyen Prof. Ünal, hadis-kültür ilişkisine dair proje kapsamında yaptıkları çalışmaların bir ateş yakmasını ve çok daha kapsamlı projelere ilham vermesini umduklarını kaydetti.
Hadisi şeriflerin Türk kültürünün gelişimi ve teşekkülünde ne türden etkileri olduğunu akademik çalışmalarla ortaya koyma amacı güden proje kapsamında, alanında öne çıkmış onlarca akademisyen ve araştırmacının buluştuğu iki çalıştay, bir de sempozyum düzenlenmiş; 24-26 Kasım 2021 tarihlerinde gerçekleştirilen ve üç gün süren sempozyumda edebiyat, mimari, müzik, görsel sanatlar, kadın, eğitim bilimleri gibi başlıklarda hadislerin kültürümüze etkilerini inceleyen bildiriler sunulmuştu. Bu bildiriler daha sonra sempozyuma da adını veren “Türk Kültürü, Edebiyatı ve Sanatında Hadisler” başlığıyla iki cilt halinde kitaplaştırıldı.
Meridyen Derneği’nin en kapsamlı ve uzun soluklu projesi olan Hadis Veritabanı’nın bundan sonra da devam etmesi planlanan çıktılarından biri olan proje kapsamında hazırlanan ve Türk kültürüne kaynaklık eden hadisleri derleyerek bir araya getiren kulturvehadis.info adresli web portalı da geçtiğimiz ay hayata geçirildi. Kültürümüzün teşekkülünde rol oynayan hadisleri tespit ve tasnif etme gayesiyle hayata geçirilen portalın bu alandaki araştırmalara ve metin üretimine kaynaklık etmesi amaçlanıyor.