Jüri Üyelerinin Gözünden Hadis ve Sîret Araştırmaları Yarışması

03 Ocak 2018

Prof Dr. Ahmet Yücel:

"Meridyen Derneği'nin Hadis ve Sîret Ödülleri'ni teşvik edici ve daha fazla emek harcayan araştırmacıları ödüllendirici özellikleriyle takdir edilmesi gereken bir faaliyet olarak görüyor ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum.

Yapılan çalışmaların nitelik düzeylerinin artması için yapılacakların önemli bir kısmının üniversitelerle ilgili olduğunu düşünüyorum. Tez izleme komitelerinin görevlerini layıkıyla yapmaları, tez savunmalarının daha ciddi hale getirilmesi misal olarak zikredilebilir. Sivil kuruluşlarımızın bu konuda katkı sağlayacağı hususlardan biri de, yapılan doktora ve yüksek lisans tezlerinin veya en azından her alanda yayınlanan ilmi eserlerin ehliyetli uzmanlar tarafından "ilmi değerlendirme" esaslı tanıtımlarının yapılmasını ve bunların kamuoyuyla paylaşılmasını sağlamak olacaktır."

"Meridyen Derneği'nin Hadis ve Sîret Ödülleri, bu alanda çalışanlar için tabii ki önemli ve teşvik edici bir destek faaliyetidir. Bu faaliyete ilginin artması için, ödüle konu olacak cihetlerin arttırılması ve genişletilmesi uygun olacaktır."

Prof. Dr. Tahsin Görgün

"Bu sahalarda yapılan çalışmaların nitelik düzeyini arttırmanın en sağlam yolu, bu alanlarda çalışan insanların kalitesini arttırmaktır. Burada hocalara önemli bir iş düştüğü gibi, bu alanları farklı yönlerden, (sadece maddi olarak değil) cazip hale getirmek gerekmektedir. Bunun da ön şartı genel olarak dinin, özel olarak İslam’ın ve daha da özel olarak Hz. Peygamber’in ehemmiyetinin daha bariz hale getirilerek, bu alanlarla iştigal etmenin önemi ve önceliğinin anlatılması gibi gözükmektedir.

Meridyen Derneği'nin Hadis ve Sîret Ödülleri, bu alanda çalışanlar için tabii ki önemli ve teşvik edici bir destek faaliyetidir. Bu faaliyete ilginin artması için, ödüle konu olacak cihetlerin arttırılması ve genişletilmesi uygun olacaktır. Özellikle bu ödülü teknik Hadis araştırmalarına has gibi gösteren başlıktan vazgeçerek, ödülü “sîret araştırmaları” haline getirmek ve çok çeşitli alanlardan, başta tarih, edebiyat, fıkıh, kelam gibi alanlarda yapılan çalışmaların da rahatça katılabileceği forma getirmek faydalı olacaktır. Meseleyi Hz. Peygamber’i anlamak ve anlatmak olarak belirleyip, bu alana katkı sağlayan çalışmaların değerlendirilmesinin ve ödüllendirilmesinin hem ilgi çevresini arttıracağını, aynı zamanda Meridyen Derneği'nin amacına uygun bir şekilde Hz. Peygamber’in tanınması ve tanıtılmasına katkı sağlayacağını düşünüyorum."

"Meridyen Derneği düzenleyeceği atölye çalışmaları vasıtasıyla tecrübeli akademisyenler ile yeni araştırmacıların bir araya gelebilecekleri bir platform oluşturabilir. Zira akademik metin inşası teoriden ziyade pratik çalışmalar ile geliştirilebilir."

Prof. Dr. Âdem Apak:

"Meridyen Derneği'nin ödüllerinin, hem genç araştırmacıların cesaretlendirilmesi hem de kamuoyunun bu konuda bilinçlendirilmesi konusunda büyük hizmetinin olduğunu düşünüyorum. Akademik çalışmalar sırf ödül için yapılmaz, ancak ödüller bu tür araştırmaların gerek sayı, gerekse kalitesinin artmasına yardımcı olur kanaatindeyim. Yeni araştırmacıları cesaretlendirmek amacıyla Sonpeygamber.info'da ödül alanların ve onların çalışmalarının tanıtılmasının da faydalı olacağını düşünüyorum. Bu vesileyle Meridyen Derneği'ne çalışmalarında başarılar dilerim.

Akademik çalışmaların nitelik düzeyini artırmanın kanaatimce ilk adımı temel kaynaklara ulaşma imkânının sağlanmasıdır. Bu da gerek kütüphane zenginliği, gerekse elektronik kitaplara ulaşımın kolaylaştırılmasıyla mümkün olur. İkinci adım ise akademik çalışmalarda kaynakların kullanılması ve akademik metin inşası için bu alanda tecrübe sahibi araştırmacıların bilgi ve birikimlerini yeni yetişmekte olan genç akademisyenlere aktarmalarının temin edilmesidir. Bunun için Meridyen Derneği düzenleyeceği atölye çalışmaları vasıtasıyla tecrübeli akademisyenler ile yeni araştırmacıların bir araya gelebilecekleri bir platform oluşturabilir. Zira akademik metin inşası teoriden ziyade pratik çalışmalar ile geliştirilebilir."

"Siyer ve Hadis alanında son yıllarda yapılan çalışmaların sayısında ciddi bir artış olması sevindirici bir gelişme olmasına rağmen nitelik açısından olması gereken seviyenin çok gerisinde olduğumuzu düşünüyorum."

Prof. Dr. Adnan Demircan:

"Genç araştırmacıları teşvik edici olan ödüllerin daha da faydalı olabilmesi için hadis ve siyer alanlarının iki kategori olarak belirlenmesinin yararlı olacağı kanaatindeyim. Ayrıca ödülün her alanda tek bir esere değil, birinci, ikinci ve üçüncü olmak üzere üç esere verilmesi, eserlerin değerlendirilmesini kolaylaştırır. Meridyen Derneği, ödüllendirilen eserlerin yayınlanmasını teşvik etmeli, yayınlanmamış olanlarını yayınlamalıdır.

Siyer ve Hadis alanında son yıllarda yapılan çalışmaların sayısında ciddi bir artış olması sevindirici bir gelişme olmasına rağmen nitelik açısından olması gereken seviyenin çok gerisinde olduğumuzu düşünüyorum. Niteliğin daha iyi bir seviyeye gelmesi için Siyer ve Hadis alanlarının popülizme ve güncel tartışmalara feda edilmemesi, bu alanlarda çalışanların Hadis-Siyer birikimini modern imkânlarla buluşturan ve iki yönden de güçlü olan çalışmalar yapmaları gerekir. Bu konuda hem genç akademisyenlerin, hem de hocaların sorumluluk üstlenmeleri gerekir. Ayrıca genç akademisyenlerin bu alanda yapılacak kalıcı projelerde görevlendirilmesi onların yetiştirilmesi açısından önem taşımaktadır."