Dosyalar
Hz. Peygamber ve Çocuk
 

İlim Yapmak Halka İnmeye Engel midir?



Bu sorunun teorik boyutları hem beni aşar hem de bu köşenin hedef ve sınırını. “İlim için ilim” olur mu? "Bilmek" tek başına bir hedef olarak yeter mi? Bilgi sadece akademik mahfillerde kendimize yer açma vasıtası mıdır?

Halka dönük bir amacı olmayan, bu amacı gerçekleştirecek bir dil üretemeyen ve bunu başarabilmek için gereken tüm çabayı küçümseyen bir ilim talibinin içinden geldiği toplum kesimini (çoğu ilahiyatçının düşük ve orta gelirli sosyal kesimin çocukları olduğunu düşünürsek) böylesine reddetmesi hangi psikolojik yaralanmaların sonucu ve hangi sosyal problemlerin habercisidir?

Hazreti Peygamber’in Rabbinden ve O'na tahsis edilmiş hususi bir muallim olarak Cebrail (as)'den öğrendiklerini sadece kendine yakın bulduğu, üst bir akıl ve ruh seviyesindeki birkaç kişiyle paylaştığını; köleler, kadınlar, bedeviler gibi alt guruplarla konuşmaya, onları eğitmeye çalışmaya tenezzül etmediğini demeyelim de ayıracak zamanı olmadığını söylediğini hayal edebilir misiniz? Farz edelim öyle olsaydı, bugün akademik bir düzeye yönelik olmayan her tebliğ ve eğitim çalışmasını (ev sohbetleri, vaazlar, gençlere yönelik dersler vs.) zaman kaybı olarak gören ilahiyatçılarımızın hangisinin geldiği sosyal kesime ulaşmış olurdu İslam?

Ayrıca Kur'ân'a az çok vakıf olan herkes bilir ki Hz. Peygamber de seçkin bir kesime yönelme ve ayak takımını (hiç olmazsa belli günlerde) çevresinden uzaklaştırma teklifi almıştı. Bu seçkin kesimin ekonomik seçkinler olduğu iddia edilerek bugün akademisyenlerin o sınıfa ait olmadığı, bu karşılaştırmanın bu nedenle baştan yanlış olduğu gibi bir savunmayı akademik kibrin paraya ve sosyal statüye dayalı kibirden daha incitici olduğunu belirterek cevaplamak isterim.

Ey din tahsili yapan ilahiyatçı kardeşlerim!

Efendimiz Ashab-ı Suffe'yi yalnızca belli bir zihinsel düzeyin üstündeki konulara ilgi duyan birkaç Arap ileri gelenine mi göndermiştir? Neden bugün sizler bir ev sohbetine, bir genç topluluğuna, kadınlara, çocuklara yönelik bir hizmete çağrıldığınızda bunu ilmi çalışmalarınıza engel görüyorsunuz? Üstelik eğer size bu fırsatlar hiç sunulmamış olsaydı, sizin arayıp bulmanız gerekirken...