Toplumsal Dönüşümde Sünnet

16 Haziran 2010

Kitabın son bölümünde ise İslami yapılanmada sünnetin dinamikleri konusu işlenmektedir. Bu başlık altında sünnetin, Kur’an’ı yorumlama noktasındaki ayrılıkları ortadan kaldırabilecek bir yapıya sahip olduğuna önemle dikkat çekilmektedir. Ayrıca Kur’an’da bulunmayan hükümler getirmesi de sünnetin, İslamiyet’in temel yapıtaşlarından olduğuna delil olarak gösterilmektedir. Yine sünnetin, ferdi ve toplumu nasıl dönüştürdüğü de bu başlık altında ayrı ayrı ele alınmaktadır. Sünnetin ferdi şekillendirmesi bahsinde ferdin sosyalleşmeyi nasıl sağlayabileceği, İslami bir arka plan çerçevesinde dile getirilmektedir. Başka bir deyişle sünnet, ferdin sosyalleşmesinde bir rehber olarak değerlendirilmektedir. Sünnetin toplumu şekillendirmesi ise aile, devlet, ekonomi, eğitim, sanat gibi toplumsal kurumlar üzerinde getirdiği yeni anlayış çerçevesinde ele alınmaktadır. Ayrıca yine bu başlık altında Hz. Peygamber’in, mevcut toplumsal yapıya ait unsurlar üzerinde hangi surette değişiklikler yaptığı da incelenmekte ve bu noktada, yapılan değişikliklerin benimsetilmesi açısından nasıl bir yöntem takip ettiğine dair de ipuçları verilmektedir.

Sünnetin bağlayıcılığı ve vahyî yönüne yapılan atıflarla da Kur’ân-sünnet birlikteliğinin altı çizilmekte ve Kur’ân’da öngörülen toplum modelinin, sünnete dair uygulamalarla vücut bulduğu belirtilmektedir.

Kitabın sonundaki ek bölümünde ise Hz. Peygamber’in ekonomik öğretileri, çeşitli başlıklar altında sıralanmaktadır. Sonuç bölümünde de çalışmanın genel bir panoraması çizilerek yeni bir toplum inşa edilmesi sürecinde sünnetin ne derece etkin bir rol oynadığı vurgulanmaktadır.

Hayati Yılmaz’ın bu kitabı, her ne kadar Toplumsal Dönüşümde Sünnet başlığını taşısa da içerdiği bilgiler, Hz. Peygamber’in, yeni bir toplum inşa etmedeki rolünü ifade eden tespitleri barındırmaktadır. Ayrıca konunun işlenişi dâhilinde Kur’an ile sünnet birlikteliğine önemle dikkat çekilmesi ve sünneti, Kur’an’ı yaşamanın bir formülü olarak değerlendiren yaklaşım, aslında eserde çerçevesi çizilen toplumsal yapının, bizzat Kur’an tarafından öngörülen İslam toplumuyla örtüştüğünü göstermektedir. Diğer taraftan eser, sünnetin bağlayıcılığı hususunda yapılan tartışmalara da Kur’an ile sünnet birlikteliğini -bir konu dahilinde de olsa- gösteren tespitleri vasıtasıyla veri sunmaktadır.

Sünnetin ferdi şekillendirmesi bahsinde ferdin sosyalleşmeyi nasıl sağlayabileceği, İslami bir arka plan çerçevesinde dile getirilmektedir. Başka bir deyişle sünnet, ferdin sosyalleşmesinde bir rehber olarak değerlendirilmektedir.

Son olarak Toplumsal Dönüşümde Sünnet’in, Kur’an’ın öngördüğü bir toplumsal yapının hayata geçirilmesinde sünnetin nasıl bir fonksiyon üstlendiğini vurgulayan ve bugün için de bu noktada sünnetin sunduğu verilerden nasıl yararlanılabileceğini gösteren dikkate değer bir çalışma olduğunun altını çizmek gerekmektedir.

Kitabın Künyesi:

Adı: Toplumsal Dönüşümde Sünnet

Yazar: Hayati Yılmaz

Yayınevi: Rağbet Yayınları

Yayın Yılı: 2004

Sayfa: 162